Per 2022 is een nieuwe verordening van kracht voor peuteropvang die maakt dat niet de indicatie van de peuter leidend is voor de bekostiging, maar het aanbod dat de peuter krijgt. Ook is in deze verordening de nieuwe urennorm voor VVE ingeregeld, net als de vergoeding voor een gezonde lunch.
Op de voorscholen (kinderdagverblijf en peuteropvang) is gestart met een proefdiploma, zodat jonge kinderen gestimuleerd worden om verschillende groentes te proeven. Met dit diploma wordt ook thuis betrokken bij het gezonde eetmoment op de opvang.
De samenwerking rond overstapmomenten voor kwetsbare kinderen en jongeren is geïntensiveerd.
Beweegwijs wordt met veel enthousiasme ontvangen. Kinderen worden gestimuleerd om meer te bewegen en leren ook op een prettige manier samenwerken. Er heeft een demonstratie plaatsgevonden voor het primair onderwijs waarop meerdere scholen positief gereageerd hebben en te kennen hebben gegeven hier ook gebruik van te willen maken.
Het activiteitenprogramma van natuur en milieu educatie is actief op 29 basisscholen in de gemeente. Afgelopen zomervakantie hebben we bijgedragen aan het Out of School programma met als thema duurzaamheid.
Vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) zijn 4 LU mobielen aangeschaft. Een LU is een apparaat dat een ruimte omtovert tot een interactieve speelzone waarmee we bewegend leren stimuleren. Door middel van deze apparaten wordt bewegen gecombineerd met het curriculum van de school. Hierdoor wordt niet alleen het bewegend leren gestimuleerd maar wordt er ook bijgedragen aan de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen.
Gymdocenten in het primair onderwijs zijn getraind in de Rots en Water methodiek. De docenten passen de elementen uit de training direct toe in de lessen. De kinderen reageren hier positief op, de sfeer in de klas lijkt rustiger en er vinden minder incidenten plaats. In groepen waar meer gevoel van onveiligheid heerst lukt het door Rots en Water te anticiperen op moeilijkheden en worden conflicten opgelost zonder dat een kind de les uit hoeft.
Op het voorgezet onderwijs zijn preventielessen ingezet in de vorm van theaterlessen met verschillende thema’s. Er wordt door zowel leerlingen als docenten met veel enthousiasme op de lessen gereageerd. Er ontstaan mooie gesprekken tussen leerlingen die voor meer verbinding zorgen.
Leerplicht is betrokken bij de onderwijs-jeugdhulp aanpak; om samen met het schoolmaatschappelijk werk en loket jeugd vroegtijdig een onregelmatige schoolgang te signaleren en tijdig passende ondersteuning te kunnen bieden. Dit gebeurt zowel in het primair als in het voortgezet onderwijs.
Leerplicht en jongerenadviseurs van het Jongerenloket (RMC) zijn vanaf dit schooljaar (2022-2023) op de MBO scholen in Purmerend actief om de jongeren te ondersteunen die dreigen uit te vallen. Leerplicht en de jongerenadviseurs zijn ook aanwezig op de scholen voor speciaal onderwijs en praktijkonderwijs om de jongeren in een kwetsbare onderwijspositie te ondersteunen naar vervolgonderwijs of naar werk.
Voor een goede overgang van school naar werk trekken onderwijsinstellingen, organisaties en gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland samen op met partners vanuit de arbeidsmarktregio.