PDF Opties

Beleidsveld Jeugd

  • In 2022 zijn we gestart met de nieuwe inkoop specialistische jeugdhulp. De medewerkers van de gemeentelijke toegang zijn meegenomen in het nieuwe stelstel en de visie achter de doorontwikkeling. Voor Purmerend heeft de versteviging van de regiefunctie minder impact dan voor regiogemeenten omdat de toegang al op deze wijze was georganiseerd.

  • Aangezien er steeds meer dossiers werden opgevraagd is in 2022 juridische ondersteuning geboden aan het Loket Jeugd bij verzoeken tot dossierinzage. Door de tijdsinvestering van de juristen is het kennisniveau op de afdeling vergroot een heeft juridische ondersteuning ervoor gezorgd dat klachten allen in het informele traject zijn opgelost.

  • Vanuit de regionale inkoopstrategie is ingezet op het versterken van het gewone leven waarbij de (specialistische) jeugdhulpaanbieders aansluiten bij en samenwerken met het netwerk, onderwijs en andere ketenpartners in de wijk. De ondersteuning wordt zo licht, kortdurend, integraal en thuis mogelijk aangeboden.

  • De aanscherping van de verordening specialistische jeugdhulp leidde tot meer duidelijkheid over de reikwijdte van de Jeugdwet. Normaliseren, preventie, de-medicalisering en eigenkracht zijn de belangrijkste uitgangspunten in het contact met netwerkpartners, ouders en kinderen.

  • Om de instroom in de specialistische jeugdhulp te beperken is nadruk gelegd op welke gedragingen tot gewone aspecten van opvoeden en opgroeien horen. De taak van de medewerkers van binnen Loket Jeugd is uitgebreid met onder andere de regiefunctie. Hierdoor is er meer samenhang tussen de leefgebieden van kinderen en gezinnen ontstaan.

  • De inzet vanuit de Praktijkondersteuning huisartsen is uitgebreid, waardoor er meer ruimte is om de samenwerking in de wijk te versterken en in te zetten op ‘kleine problemen klein houden’.

  • Er zijn binnen het vastgestelde budget 62 mediation-trajecten opgepakt.

  • Onder de noemer Kansrijke Start is op verzoek van geboortezorgpartners een bijeenkomst georganiseerd om de verbinding te versterken. Door met elkaar, op basis van casuïstiek, kennis te maken en in te zetten op korte lijnen, kunnen zij gezinnen en kinderen beter ondersteunen en samen optrekken.

  • Met de regiogemeenten Zaanstreek Waterland, Veilig Thuis, Gecertificeerde Instellingen en de Raad voor de Kinderbescherming hebben we ingezet op minder schakels in de jeugdbeschermingsketen. Het resultaat is minder overdrachten van instantie naar instantie en van medewerker naar medewerker.

  • We hebben in 2022 ingezet op een effectieve samenwerking met Veilig Thuis. De intensievere samenwerking heeft ervoor gezorgd dat we tijdig de zorgen en onveiligheid rondom inwoners, als gevolg van (vermoedens van) huiselijk geweld, kunnen signaleren en oppakken om te komen tot structurele veiligheid.

  • Vanaf schooljaar 2022 zijn de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van schoolmaatschappelijk werk. Hierbij wordt ingezet op aansluiting bij de vraag van het kind en ouders en het versterken van de verbinding met de collega’s in de wijken.